Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 21:08 - "СТРАСТ", Откъс, Автор - Александра Дарийска
Автор: alexandradariiska1 Категория: Изкуство   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2011 00:56


 Нищо на този свят не е случайно. Както когато настъпва ранна пролет и във въздуха се долавят завърналите се, дълго нечувани звуци и гласове, а пролетният вятър довява ухания и отдавна невдишвани аромати, тъй и 1990-та настъпи, мъкнейки след себе си духа на отминалата 89-та. Варна беше преживяла своята поредна и недотам снежна зима и на пръв поглед всичко би изглеждало по един и същ начин, ако по ъглите, по улиците, в магазините и в заводите не се виждаха малки групички хора, които оживено разговаряха като от време на време боязливо се оглеждаха наоколо, сякаш в тези разговори, прекъсвани от нечия кашлица, ставаше дума за нещо забранено, за нещо, за което не биваше да се говори.

Тези хора, деца на морския град, още от люлката бяха закърмени с мълчание и търпение, а в младежките си години бяха насърчавани в пасивност и послушание, и когато по-късно създаваха семейства, а животът като бурен планински поток ги помиташе, те вече бяха привикнали да мълчат и да не обръщат внимание на онова, което им се поднася.

Пасивността уби способността им да мислят издълбоко и да се съпротивляват на обстоятелствата, тя се бе превърнала в техен удобен навик, в постоянния им спътник. Те живееха с нея и повечето не осъзнаваха, че тя бе станала техен характер, мироглед и начин на живот. Онези, които все още пазеха частица самостоятелност в мисленето си, правеха мълчаливо равносметка и разбираха своето окаяно положение, но не можеха да направят нищо, понеже и тях пасивността беше оплела в паяжините си.

И ето, същите тези хора усетиха, че нещо се случва. Мозъците им дотолкова бяха закърнели от еднообразното всекидневие и от информационния мрак, спуснат им отгоре, че не можеха все още да доловят добре оглушителния грохот, с който старото се срутваше в бездънната пропаст на миналото, отстъпвайки място на новото. Поредната човешка глупост се превръщаше в история. Глупост, продължила половин век.

Легендата за жестоката битка между титаните и Сторъките разказва как титаните победили тези отвратителни на вид, зловонни чудовища, които имали по сто ръце и ужасни животински глави. Затворени дълбоко под земните недра след поражение си, Сторъките зачакали своето освобождение. Много векове след това събитие оттам винаги долитали ужасни звуци, придружени с убийствена воня – великаните-чудовища виели за помощ. Легендата заживя наяве: убийствената воня на четиридесетгодишното комунистическо управление днес все още извира от дълбините на времето и дълго ще напомня за себе си, защото е много трудно да забравиш една истина, години наред скривана от теб, че всъщност докато ти си вечерял спокойно след поредната игра на табла, или майка ти те е завивала за “лека нощ”, или си дремел пред руския филм по телевизия “Останкино”, в същото това време недалеч от теб, на малко островче в Дунава хора са изтезавани, унижавани като животни и убивани по най-зверски начин.

Сещаш се за това, едно малко невронче в мозъка ти трепва, и ти вече не можеш да лапнеш поредната си хапка свинско спокойно, защото не си същия човек, какъвто си бил, преди да узнаеш истината, скривана години наред. И отново съпоставяш своя спокоен живот с живота на онези, които не са мълчали тогава, когато беше жизненоважно да се мълчи.

Постепенно в България навлизаше една нова вълна, която идеше от запад. Помиташе по пътя си всичко руско, издигнато в миналите години на пиедестал, като се започнеше от руските романси, филми, та чак до политиката. На гребена си тази вълна носеше целия блясък и отразен разкош на Европа и Америка, техния лукс, богатство, обноски и демокрация.

Ако и тогава да представляваше само отразен разкош, то за десетина години вълната успя коренно да смени фасона си и да се преобрази, като внесе в страната западния начин на живот - де факто.

Това тя направи с едно малко, но много важно изключение: от този начин на живот се възползва прекалено малобройна част от населението, а именно децата, правнуците, съпругите и роднините на бившите спецченгета от бившата Народна Република България, някои по-нанюхани и предприемчиви българи, за които не бе проблем да създават и поддържат връзки и разбира се, неосъществените спортисти, наричани за по-кратко “мутри”. 

Пропуснахме да споменем и щастливците, някой би казал нещастниците, които от време на време се възкачваха на българския престол и си назначаваха работещо правителство. Терминът “работещо” в годините на пробиваща си път пазарна икономика бе изключително често използван, тъй като прекалено малка част от правителствата можеха да се идентифицират с него.

Първите бизнесмени започнаха да се насочват към онези порти в икономическия живот, които бяха най-широко отворени и можеха да донесат бленуваната бърза печалба. По това време това бяха търговията и рекламата. На обикновения народ също бе предоставен скъпоценния шанс да трупа пари посредством частен бизнес, и ето че набързо изникнаха като гъби след дъжд хиляди малки еднолични, семейни фирми, както и много дружества, чийто капитал се оформяше от дяловете на сърдужниците.

Всички те представляваха малките, щастливо плуващи океански микроорганизми, които по-късно щяха да бъдат погълнати от гладни риби. Един безкраен хранителен цикъл…

И ако доскоро цели жилищни кооперации се обединяваха една срещу друга в спора си дали малкото останало свободно пространство между блоковете трябва да бъде превърнато в гаражи за автомобилите на живущите в спорещите кооперации или не трябва, то сега същите тези гаражи, обект на минали разгорещени преговори, се превръщаха в малки търговски средища – бакалии, плод-зеленчуци, фотоателиета, будки за цигари, “капанчета” или шивашки ателиета. Ония съседи, които имаха нещо против гаражите едно време, сега поглеждаха изпод вежди към бакалийките и тайничко завиждаха задето са били толкова глупави навремето и не са се уредили и те с гараж.

Целият този дребен бизнес по своя характер и мащабност беше просто шега в сравнение с милионите и милиардите държавни пари, грабнати от хитреците и тарикатите. Потокът държавни пари бавно потъна в джобовете на кредитните милионери, след което част от него трескаво се насочи към швейцарските банки, а другата част се превърна за по-предприемчивите от кредитните милионери в средство най-сетне да основат своя собствена частна империйка.

Някои наистина успяха. Който се намираше на самия връх на пирамидата, каквато тогава представляваше българската държава, грабеше безнаказано с пълни шепи от народната банка, създаваше си с ограбеното собствени нови банки, развиваше дейност в чужбина, докато един ден щеше триумфално да се завърне с умножените няколко пъти финанси, и щеше трайно да се настани на същия този връх. Към него щяха да се присъединят всичките му близки, приятели и познати, които също най-чинно бяха последвали примера му и изтеглили милиони левове, и така – благополучно, мирно и тихо, щеше да се оформи прекрасният “елит” на българската нация.   

Лукс, богатство, обноски и демокрация имаше само за гореспоменатите касти на българското общество. Но колкото и жестоки да сме в критикуването на посттоталитарна България, никога не бива да забравяме правилото за цикличността и извитата историческа спирала в посока нагоре, към бъдещето. С други думи, прогресът вървеше, макар и малко да накуцваше, макар и да имаше много измъчен вид онази огромна част от народа, която в действителност понесе на раменете си цялата тази нова демокрация, с присъщата й пазарна икономика. Няма как – едни теглят и полагат основите, за да оберат други плодовете.

Но нека да се върнем към онези славни и объркани години след падането на комунизма, когато апелите “свобода, демокрация” все още имаха недвусмислено въздействие върху масите.

Бедата беше там, че вместо да потегли локомотивът в правилната посока, тоест, възстаналият народ с интензивността и съсредоточеността на своята енергия да бъде оставен до край да взима решения и да действа в хода на случващите се почти стихийно явления, то думата “демокрация” най-нахално бе взета от неговите уста и беше присвоена от далеч не достойни за това хора, които по-късно се превърнаха в лидери на партии и организации, и стана невъзможно с пръст да ги побутнеш.

Всяка революция, колкото и безкръвна да е тя, всяка глобална промяна си има и своите простими емоционални слабости.

Например, една от тях беше, че “демокрация”, дума чужда и непозната досега, започна често да се използва и преминаваше от уста в уста със скоростта на торнадо, и дойде време, през което в цялата страна не се правеше нищо и не се говореше за нищо друго, освен за демокрация. Всеки я тълкуваше по своему, доколкото можеше, но в действителност тя съществуваше повече в дебатите по кръчмите и телевизията, отколкото реално.


"СТРАСТ", Александра Дарийска. Всички права запазени.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexandradariiska1
Категория: Политика
Прочетен: 122127
Постинги: 81
Коментари: 37
Гласове: 97
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930